Geen ideeën? Brainstormen werkt!

Misschien heb je wel eens gehoord van het woord brainstormen. Brainstormen is een manier van denken in een groep om je te helpen om snel op ideeën te komen.

brainstormen

Het brainstormen gebeurt in een brainstormsessie: een bijeenkomst waarbij de aanwezige personen proberen heel snel alles wat er in hen opkomt naar voren te brengen.

De basisregels van brainstormen

  • Geen kritiek. Er wordt geen kritiek gegeven op de ideeën. Later in het proces worden de ideeën bekritiseerd.
  • Aandacht op kwantiteit (de hoeveelheid). Het achterliggende idee van het brainstorm proces is dat door zoveel mogelijk ideeën op te noemen en op te schrijven er altijd wel een bruikbaar idee bij zit.
  • Wilde ideeën zijn welkom. Wilde ideeën maken mogelijk nieuwe onverwachte dingen mogelijk. Hoe wilder, hoe beter!
  • 1+1=3. Door het combineren van bestaande goede ideeën zijn mogelijk nog betere ideeën te bedenken.

Het proces bestaat uit vaste onderdelen (fasen)

  • Voorbereiding. Zoek een groep mensen bijelkaar die met je gaat brainstormen. Dit kunnen vrienden zijn, familie, leraren of zelfs compleet vreemden. Belangrijk is dat ze voor het brainstormen duidelijk weten wat je probleem is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je graag een goed idee wilt bedenken om te gaan doen met je onderneming.
  • Idee vinding. Je hebt bij het brainstormen altijd een voorzitter nodig die mensen de beurt geeft en die de ideeën opschrijft. De voorzitter kan je zelf zijn, maar je kan ook bijvoorbeeld je vader vragen om voorzitter te zijn. De ideeën worden vaak opgeschreven op een “flip over” (zie plaatje). Hierdoor kan je heel gemakkelijk zien welke ideeën er allemaal bedacht zijn.
  • Evalueren. Evalueren betekent het opnieuw kijken naar de ideeën, maar nu kijken hoe goed ze eigenlijk zijn. Welke ideeën zou je kunnen uitvoeren en welke zijn niet realistisch? Tijdens de evaluatie maak je samen een duidelijk idee. Dit kan een idee zijn dat op het bord staat of kan een combinatie van ideeën zijn.

Ben jij lekker aan het brainstormen geweest? Laat een reactie achter en vertel ons hoe jij het hebt aangepakt!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] lang brainstormen heb je dan eindelijk dat geniale idee voor de perfecte onderneming!! Maar dan komt ineens die […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *